KuHan asiantuntijat auttavat uuden koulun pienissä ja suurissa hankinta-asioissa 

Artikkeli

Julkiset hankinnat ja kilpailutusten kiemurat eivät usein ole kunnan virkamiehille, opettajille tai muille toimihenkilöille tuttuja – eikä tarvitsekaan olla. Silloin kannattaa ottaa yhteys KuHaan, kuten teki uuden Siltatien yhtenäiskoulun rehtori Tapio Ala-Rautalahti. 

Ylöjärvellä Siltatien yhtenäiskoulun ensimmäinen osa valmistui elokuussa 2023, ja yhteensä noin 150 oppilasta aloitti kouluvuoden upouudessa koulussa. Koulu laajenee vaiheittain, ja tavoitteena on, että elokuussa 2027 siellä opiskelevat nyt aloittaneiden esioppilaiden, 1.–3.-luokkalaisten ja vaativan erityisen tuen oppilaiden lisäksi yleisopetuksen vuosiluokat 1–9.  

Koulun avaamista edelsi kiireinen, hankintojen täyteinen vuosi. 

Uuden koulun hankintojen valmistelusta vastasi rehtori Tapio Ala-Rautalahti. Hankintalistalla oli koulun koko irtaimisto kalusteista AV-laitteisiin ja koululiikuntavälineisiin.  

Valtavaan projektiin hän otti mukaansa KuHan, joka toimi hankinnoissa asiantuntijaorganisaationa. 

– KuHan vahva ammattitaito hankintaprosessin eri vaiheista oli tärkeä tuki ja apu. KuHalaisia oli helppo lähestyä asiassa kuin asiassa, eikä vastauksia lainsäädäntöön tai hankintaprosessiin liittyvissä asioissa tarvinnut odotella, Ala-Rautalahti sanoo. 

KuHan vahva asiantuntijuus hankinta-asioissa edesauttoi saamaan Siltatien yhtenäiskoulun hankinnat onnistuneesti käyntiin. 

– Kun seudullisesti tällaista vahvaa asiantuntijuutta on tarjolla, ehdottomasti se kannattaa hyödyntää, Ala-Rautalahti sanoo. 

Kuva: Ylöjärven kaupunki / Tiina Helminen

KuHan sopimukset helpottavat ehtojen määrittelyä 

Julkisen sektorin kilpailuttaminen on haastavaa, koska sitä säädellään paljon. Samalla kunnilla voi olla omia vaatimuksia, kuten ympäristötavoitteita, hankintoihin liittyen.  

Kun hankinnat keskitetään KuHan alle, taataan se, että tuotteet ovat laadukkaita, turvallisia, mutta  

myös kustannuksiltaan maltillisia. 

– Asiantuntija-apu hankinnoissa edesauttaa, että laadunarviointi ja -varmistus ovat lainsäädännön mukaisia toteutuksessa, Ala-Rautalahti toteaa. 

Siltatien yhtenäiskoulun hankintaprosesseissa hyödynnettiinkin KuHan asiantuntijuutta laajasti: niin erillishankintojen, usean kunnan yhteishankintojen kuin valmiiden sopimuksien osalta. 

KuHan valmiissa sopimuksissa on määriteltynä sopimusehdot ja peruslaatu, jotka toimittajan tulee täyttää. Näin niitä ei tarvitse määritellä uudelleen jokaista kilpailutusta varten, mikä helpottaa prosessia ja pitää työmäärän aisoissa. 

Apua kannattaa pyytää matalalla kynnyksellä 

Ala-Rautalahden tukena on toiminut prosessin alusta asti KuHan hankinta-asiantuntija Kaisa Kokkonen, joka vastaa KuHassa esimerkiksi koulujen ja päiväkotien kaluste- ja välinehankinnoista. 

KuHan kokeneilla asiantuntijoilla on laaja osaaminen ja omat vastuualueensa, minkä ansiosta KuHasta löytyy monipuolinen syväosaaminen erilaisista hankinnoista ja niihin liittyvistä tilanteista. 

Juridisissa asioissa KuHan oma hankintalakimies auttaa niin sopimuksiin liittyvissä kysymyksissä kuin mahdollisissa riitatilanteissa. 

– Hankinta-asiantuntijoilla on kokemusta melkein tilanteesta kuin tilanteesta, jolloin voimme neuvoa asiakasta haastavimmissakin tilanteissa. Tarvittaessa lakimies on myös mukana, Kaisa Kokkonen toteaa. 

Omistajakuntien neuvonta ja opastus on KuHan keskeisin tehtävä. Siksi avun pyytämistä ei Kokkosen mukaan kannata epäröidä. Yhteyttä kannattaa ottaa ajoissa, ja KuHa auttaa myös aikatauluttamaan ja suunnittelemaan tarvittaessa koko hankintaprosessin. 

– Meiltä löytyy vahva asiantuntemus, jonka vuoksi vastauksen saa meidän kauttamme huomattavasti helpommin ja nopeammin kuin jos itse yrittäisi selvittää asiaa, Kokkonen kertoo. 

– Ei ole niin pientä asiaa tai kysymystä, jossa emme auttaisi. 

Kuva: Ylöjärven kaupunki / Tiina Helminen
Kuva: Ylöjärven kaupunki / Tiina Helminen